Miksi rakentamisen päästötietokanta on tehty?
Kansallinen rakentamisen päästötietokanta on kehitetty tukemaan rakentamisen ilmastovaikutusten vähentämistä. Suomi tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä, mikä merkitsee päästövähennyksiä myös rakentamisen toimialalla.
Rakennusten vähähiilisyyttä aletaan ohjata lainsäädännöllä vuodesta 2025 alkaen. Uusi rakentamislaki edellyttää ilmastoselvityksen ja materiaaliselvityksen laatimista. Näitä selvityksiä varten tarvittavat tiedot rakennustuotteiden ja rakentamisen prosessien ilmastovaikutuksista sekä materiaaleista löytyvät rakentamisen päästötietokannasta.
Rakennusten ilmastovaikutuksia on arvioitu aiemmin vaihelevin menetelmin. Ympäristöministeriö on kehittänyt vähähiilisen rakentamisen arviointimenetelmää, joka perustuu Euroopan komission Levels-mentelmään ja EN-standardeihin. Kansallinen rakentamisen päästötietokanta tarjoaa menetelmän edellyttämät päästötiedot. Laskennan harmonisointi tuottaa vertailukelpoista tietoa, joka mahdollistaa ilmastotavoitteiden asettamisen ja seurannan.
Mitä tietokanta sisältää?
Tietokannasta selviää muun muassa
- rakennustuotteiden hiilijalanjälki
- rakennustuotteiden hiilivarasto
- rakennustuotteiden hiilikädenjälki
- rakennustuotteiden materiaalisisältö
- rakennustuotteiden kierrätyksen ja hyödyntämisen skenaariot elinkaaren lopulla
- hukkaprosentit työmaalla
- usein vaihdettavien tuotteiden tekniset käyttöiät
- kuljetuksen päästötietoja
- rakentamisen päästötietoja
- rakennuksen purkamisen päästötietoja
- eri energiamuotojen päästötietoja ja niiden hiilijalanjäljen kehityksen skenaariot tuleville vuosikymmenille
- jätteenkäsittelyn päästötietoja
Tietokanta sisältää ainoastaan yleisiä ja tyypillisiä suomalaista rakentamista kuvaavia tietoja. Se ei sisällä yksittäisten tuotteiden tai yritysten tietoja.
Kenelle se on tehty? Kuka sitä käyttää?
- Suunnittelijat (arkkitehti, rakenne, talotekniikka)
- Rakennusliikkeet
- Rakentamisen ympäristökonsultit
- Tutkijat
- Kustannuslaskijat
- Tuotevalmistajat
- Hankejohto
Kuka sen on tehnyt?
Suomen ympäristökeskus (Syke) on tehnyt rakentamisen ja infrarakentamisen päästötietokannat, jotka kuuluvat CO2data-palveluun. Rakentamisen päästötietokannan toimeksiantaja on ympäristöministeriö. Infrarakentamisen päästötietokannan on tilannut Väylävirasto.
Maksaako käyttö?
Ei maksa. Tietokannan käyttö käyttöliittymän kautta sekä tiedon käyttö tarjottavien rajapintojen kautta on ilmaista.
Miten tietokanta on tehty ja mihin sen tiedot perustuvat?
Rakentamisen päästötietokannan tiedot on laadittu yhteistyössä ympäristöasiantuntijoiden ja rakennusalan ammattilaisten kanssa. Tietokannan tekemiseen on osallistunut yli 100 asiantuntijaa ja ammattilaista.
Tietokanta perustuu olemassa olevaan julkiseen tietoon ja se on koottu eri lähteistä, pääasiassa ympäristöselosteista (muun muassa RTS EPD, EPD Norge, Environdec, IBU, tarvittaessa muu geneerinen data, esimerkiksi ÖkobauDat, ICE, VTT, IVL). Tämän pohjalta on tehty vertailua, valintaa ja keskiarvojen laskentaa. Mukana ovat olleet eri tuoteryhmien teollisuuden asiantuntijaryhmät.
Rakentamisen, kuljetuksen, purkamisen ja jätteenkäsittelyn tiedot perustuvat pääasiassa suomalaisiin tilastoihin ja tutkimuksiin. Tietokantaa on tehty yhdessä ruotsalaisten viranomaisten ja asiantuntijoiden kanssa.
Mitä käytännössä tarkoittaa, että tietokanta on tehty yhdessä Ruotsin kanssa?
Pohjoismaiset rakentamisesta vastaavat ministerit ovat sopineet, että vähähiilisen rakentamisen tulevaa lainsäädäntöä ja siihen liittyvää kehitystyötä pyritään harmonisoimaan. Tämä helpottaa rakentamisen liiketoimintaa pohjoismaiden välillä.
Suomi ja Ruotsi ovat suunnitelleet yhdessä tietorakenteen ja käyttöliittymän ja julkaisevat ne ensimmäisenä. Muilta Pohjoismailta on haettu palautetta ja informoitu työn eri vaiheista. Tavoitteena on yhteinen formaatti sovelluskehittäjien rajapinnassa, avoin tiedonvaihto ja vertailu sekä parhaiden käytäntöjen jako.
Mihin tietokannan tietoja käytetään? Tuoko tietokanta uusia velvoitteita?
Rakentamisen päästötietokanta mahdollistaa rakennuksen ilmastovaikutuksen arvioimisen ja eri suunnitteluvaihtoehtojen vertailun. Päästötietokannan tietoja voidaan käyttää rakennuksen tai korjaushankkeen ilmastoselvityksen laatimiseen. Ympäristöselosteella voi korvata päästötietokannan arvon. Säädöskehityksen lisäksi tietokanta tarjoaa tietoa tutkimuksen ja tuotekehityksen tarpeisiin.
Tietokanta ei tuo mukanaan uusia velvoitteita. Se kuitenkin mahdollistaa tulevan vähähiilisen rakentamisen säädösohjauksen. Lue lisää rakentamislaista: www.ym.fi/rakentamislaki
Löytyykö tietokannasta kaikki Suomessa käytössä olevat rakennustuotteet?
Tietokanta sisältää tärkeimmät rakennustuotteet, muttei kata jokaista mahdollista tuotetta. Tietokannassa on pyritty kattamaan laskennan kannalta tärkeimmät geneeriset tuotteet, palvelut ja prosessit. Tietokannan kattavuutta kehitetään tulevaisuudessa tarpeiden mukaan.
Miten saan tuotteeni mukaan tietokantaan?
Tietokantaan ei tallenneta yksittäisten tuotteiden tietoja. Tietokanta sisältää vain yleisluontoisia eli geneerisiä tuotetietoja. Tietokanta ei sisällä yksittäisten tuotteiden ympäristöselosteita.
Pitääkö minun toimittaa tuotteestani tiedot johonkin?
Tietokantaan ei tallenneta yksittäisten tuotteiden tietoja. Tietokanta pitää sisällään vain yleisluontoisia eli geneerisiä tietoja tuotteista ja rakentamisen prosesseista.
Miten usein tietokannan tietoja päivitetään?
Tietokantaa päivitetään säännöllisesti uuden tiedon ja palautteen perusteella.
Miten tietokantaa kehitetään jatkossa? Miten pääsee mukaan vaikuttamaan?
Palautetta kerätään jatkuvasti. Kohdennetun palautteen keräämisen lisäksi järjestetään tarvittaessa keskustelutilaisuuksia.