Satakunnan ilmasto- ja energiastrategia rakennettiin maakunnan ilmastotyön tueksi

Uutinen 16.4.2021 klo 17.12
© Pixaby 

Satakunnan ammattikorkeakoulun uutinen 15.4.2021

SAMKissa on valmistelu Satakunnan ilmasto- ja energiastrategia maakunnan ilmastotyön tueksi ja taustamateriaaliksi. Toiveena on, että satakuntalaiset toimijat, käyttäisivät laadittua strategiaa työkalupakkina, tausta-aineistona ja yhteistyön edistäjänä.

Satakunta on monipuolinen maakunta, jonka sisälle mahtuu erilaisia alueita ja toimijoita. Painopisteet ilmastotyön toteuttamisella ovat eri alueilla ja toimijoilla erilaiset, mutta pitkän aikavälin tavoite on kuitenkin kaikille yhteinen, ilmastoviisas kestävien energiaratkaisujen Satakunta.

CANEMURE-hankkeessa rakennetun strategian tavoitevuodeksi on asetettu 2030. Tavoitevuoteen 2030 tähtäävät EU:n ja Suomen eri ohjelmat. EU:n 2030 tavoitteet on asetettu koko EU:n tasolle kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi, uusiutuvan energian osuuden lisäämiseksi sekä energiatehokkuuden parantamiseksi. Tämänhetkinen kansallinen energia- ja ilmastostrategia sekä keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelma ovat myös asettaneet tavoitteet vuodelle 2030. Näiden lisäksi, HINKU-kunnat sekä -maakunnat, tähtäävät myös vuoteen 2030, tavoitteenaan 80 % päästövähennys vuoden 2007 tasosta.

Yhdessä kohti tavoitteita

Tavoitevuoden asettamisella vuoteen 2030 on pyritty myös kannustamaan Satakunnan maakuntaa kohti HINKU-maakunnan asemaa ja tuloksia sekä tukemaan maakunnan jo olemassa olevia HINKU-kuntia sekä kannustamaan uusia kuntia verkostoon liittymiseen.

"On ollut hienoa päästä rakentamaan maakunnallisesti monia tahoja koskettavaa kokonaisuutta. Työn ytimessä oli sovittaa EU:n ja kansallisen tason ohjelmat Satakunnan maakunnan ohjelmiin sekä profiiliin", kertoo CANEMURE-hankkeen aluekoordinaattori Meri Olenius.

Strategian teemat ja painopisteet painottuvat taakanjakosektoriin, päästökaupan ohjatessa muita toimijoita. Vuoteen 2030 kohdistuvan strategian kolmen teeman tavoitteet ovat kaikkien yhteisiä. Mikään toimenpide ei yksinään riitä, vaan työtä päästöjen vähentämisen, kestävien energiaratkaisujen ja hiilineutraalin tulevaisuuden eteen tulee tehdä pienistä toimista isoihin ja alasta sekä toimijasta riippumatta.

"Tämä urakka on meidän kaikkien yhteinen ja sen onnistuneena tuloksena meillä tulee olemaan kestävien energiaratkaisujen maakunta, joka omalla työllään on osoittanut tehneensä toimet kansallisen hiilineutraaliustavoitteen saavuttamiseksi", Olenius sanoo.

Strategian laadinta on toteutettu Kohti hiilineutraaleja kuntia ja maakuntia (CANEMURE) -Life IP-hankkeessa. Siinä toteutetaan käytännön ilmastotoimia, edistetään alueellista ilmastotyötä sekä tuetaan edelläkävijäkuntaverkostoja ja käytännön toimia asiantuntijoiden avulla. Strategiatyön tukena on ollut tiivis yhteistyö Satakuntaliiton sekä alueellisten sidosryhmien kanssa. Strategian on hyväksynyt alueellinen yhteistyöryhmä.

Strategia tullaan julkaisemaan SAMKin julkaisusarjassa sekä Ympäristö NYT-sivustolla.


  • Tulosta sivu