Kestävä liikkuminen on käsitteenä yksinkertainen. Mitä vähemmän päästöjä kulkemisestasi tulee, sen kestävämpää se on. Jokaisella meistä on mahdollisuus valita ja vaikuttaa huomiseen. Kestävämpään liikkumiseen siirtyminen on helppo ja kannattava ekoteko yksityishenkilöille, yrityksille ja muille organisaatioille. Kestävän liikkumisen myötä pystyy pienentämään hiilijalanjälkeään, lisäämään arkiliikuntaa ja säästämään liikkumiskuluissa.
Turussa kestävän liikkumisen edistämiseen on pureuduttu järjestämällä kestävän liikkumisen neuvontaa Skanssin Monitorissa, joka on Turun kaupungin palvelupiste. Tiistaisin klo 9–17 Skanssin Monitorissa pääsee keskustelemaan liikkumistavoistaan asiantuntijan kanssa. Neuvonnassa etsitään vierailijan arkeen parhaiten sopivimmat kestävät tavat liikkua, jotka edistävät sekä liikkujan, että ympäristön hyvinvointia.
Skanssissa järjestetään vuoden 2023 aikana myös kolme sähköautokoulua, joissa halukkaat pääsevät keskustelemaan sähköautoiluista matalalla kynnyksellä ja sähköautoajelulle. Sähköautokoulun tarkoitus on murtaa sähköautoilun myyttejä ja tarjota omakohtaisia kokemuksia.
Runsas viidennes Suomen päästöistä aiheutuu liikenteestä
Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin 13.12.2022 julkaiseman tilannekuvan mukaan Suomessa kotimaan liikenne muodosti vuonna 2020 noin 22 prosenttia Suomen kasvihuonepäästöistä. Näistä noin 95 prosenttia muodostui tieliikenteestä. 53 prosenttia päästöistä syntyi henkilöautoilusta, 33 prosenttia kuorma-autoista, 8 prosenttia pakettiautoista, 4 prosenttia linja-autoista ja noin prosentti mopoautoista, mopoista ja moottoripyöristä.
Henkilöliikennetutkimuksen viimeisimpien, vuonna 2021 koottujen tietojen mukaan esimerkiksi Turun seudulla tehtävistä matkoista 38 prosenttia tehdään kestävillä kulkutavoilla.
Kestävän liikkumisen suosiminen on helppoa kaikille
Yksityisautoilijalle helpoin tapa liikkua kestävämmin on taloudellinen ajotapa ja ajojen tarpeellisuuden tarkastelu. Autoilulle kannattaa etsiä vaihtoehtoja kokonaan tai osittain muista kulkuneuvoista esimerkiksi matkoja ketjuttamalla. Etenkin työmatkoilla matkaketjut, eli esimerkiksi auto- ja bussimatkan yhdistäminen on toimiva tapa liikkua.
Autoilun kestävyyttä voi lisätä myös korvaamalla polttomoottoriauto sähköautolla. Sähköautojen käyttökustannukset ja huollontarve ovat pieniä verrattuna polttomoottoriautoon, koska niiden rakenne on yksinkertaisempi. Sähköiset kulkuneuvot myös edistävät viihtyisyyttä, sillä ne vähentävät melusaastetta pienillä nopeuksilla.
Sähköautoilussa huomiota kannattaa kiinnittää sähkön ekologisuuteen. Sähköautot eivät tuota päästöjä ajon aikana, vaan niiden suurimmat päästöt aiheutuvat auton valmistusvaiheessa. Mitä pidempään autoa käyttää sitä pienemmäksi auton elinkaaren aikaiset päästöt tulevat.
Työpaikat osaksi vihreää siirtymää
Työnantaja voi helpottaa työntekijöidensä kulkemista kestävämpään suuntaan. Tämä onnistuu esimerkiksi työnantajan tarjoamalla työmatkakortilla, jota käyttäen työntekijät kulkevat työmatkansa. Matkakortin lisäksi kestävää liikkumista työpäivän aikana voi edistää yhteiskäyttöautoilla tai -pyörillä. Työpaikkojen kannattaa tukea työntekijöitään kestävään liikkumiseen myös huolehtimalla hyvistä pukuhuonetiloista ja turvallisesta ja helposti saavutettavasta pyöräpysäköinnistä
Yhteiskäyttöiset kulkuneuvot ovat helppo kestävän liikkumisen tapa ja niiden valikoima on laaja. Tarjolla on yhteiskäyttöisiä autoja sekä kevyempiä kulkuvälineitä, kuten pyöriä ja sähköpotkulautoja. Yhteiskäyttöisiä kulkuvälineitä on helppo yhdistää erilaisiin matkaketjuihin. Tällöin välttyy esimerkiksi parkkipaikkojen etsimiseltä ja saa huomaamattaan hyvää arkiliikuntaa. Esimerkiksi yhteiskäyttöautojen etuina on se, ettei tarvitse sitoutua oman auton omistamiseen ja sen tuomiin kuluihin vaan voi valita käyttöön joka kerta tarpeeseensa parhaiten sopivan auton.
Turussa toteutettava neuvonta ja sähköautokoulut toteutetaan osana Canemure-hanketta.
Kirjoittajat
Oona Uusitalo ja Katriina Paakki
Turun kaupunki