Hinku-verkosto

 

Hinku_Maalahti_FI_11_2023
Hinku-verkoston kartta. © Syke

 

Hinku-verkosto on vuonna 2008 perustettu ilmastonmuutoksen hillinnän edelläkävijöiden verkosto, joka kokoaa yhteen kunnianhimoisiin päästövähennyksiin sitoutuneet kunnat, ilmastoystävällisiä tuotteita ja palveluita tarjoavat yritykset sekä energia- ja ilmastoalan asiantuntijat. Hinku-verkostossa on mukana myös maakuntia.

Tavoitteena 80 % päästövähennys vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta

Hinku-verkostossa on mukana jo lähes 100 Hinku-kuntaa sekä viisi Hinku-maakuntaa, jotka ovat sitoutuneet vähentämään käyttöperusteisia kasvihuonekaasupäästöjään 80 prosenttia 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta. Päästöt lasketaan Hinku-laskentasäännön mukaan (mukaan lukien päästöhyvitykset). Lue lisää käyttöperusteisen päästölaskennan menetelmästä.

Lisäksi Hinku-verkosto jakaa tietoa ilmastonmuutoksen hillinnän parhaista käytännöistä, tukee kuntien ilmastotyötä sekä luo kysyntää ilmastoystävällisille tuotteille ja palveluille.

Hinku-verkosto syntyi alun perin Suomen ympäristökeskuksen vetämässä Kohti hiilineutraalia kuntaa -hankkeessa. Hinku-verkosto jatkaa yhä hankkeessa käynnistettyä työtä kuntien ilmastopäästöjen vähentämiseksi, paikallisen hyvinvoinnin edistämiseksi ja elinkeinoelämän toimintaedellytysten parantamiseksi.

Uudet kunnat, maakunnat sekä energia- ja ilmastoalalla toimivat yritykset ovat edelleen tervetulleita mukaan Hinku-verkostoon. Mukaantulo edellyttää tiettyjen Hinku-kriteerien täyttymistä.

Hinku-verkosto tarjoaa jäsenilleen:

  • verkostoitumismahdollisuuksia
  • tiedonvaihtoa
  • tukea erillishankkeiden valmisteluun
  • päästölaskentapalveluita ja -työkaluja
  • viestintäyhteistyötä
  • näkyvyyttä yritysten tuotteille ja palveluille

Ehdota Hinku-teko -palkinnon saajaa

Suomen ympäristökeskus palkitsee esimerkillisiä päästövähennystekoja Hinku-teko -palkinnolla. Jätä oma ehdotuksesi meille!

Lue verkoston kuulumiset Hinku-vuosikertomuksesta

Hinku-vuosikertomus esittelee alueellisen ilmastotyön tuloksia ja kertoo, kuinka lähellä verkosto on päästövähennystavoitettaan. Tutustu vuoden 2022 Hinku-vuosikertomukseen täällä (issuu.com).

Julkaistu 2.2.2022 klo 11.06, päivitetty 15.12.2023 klo 14.19

LOGOT JA MATERIAALIT

Hinku-tunnukset ja käyttöohjeet

Hinku-tunnukset ja käyttöohjeet (pdf)

  • Tulosta sivu