De huvudsakliga målen för Borgå stads delprojekt är att minska energiförbrukningen och optimera energianvändningen genom digitala lösningar. Energianvändningen optimeras genom att styra energiförbrukningen till tider med lägre efterfrågan.
Energibesparing med hjälp av artificiell intelligens
Stadens mål är att erbjuda jämna och behagliga inomhusförhållanden för användarna av sina fastigheter och byggnader, spara energi och minska klimatpåverkan från sina fastighetstjänster. Detta har uppnåtts genom att implementera ett intelligent värmestyrningssystem i totalt 19 offentliga fastigheter. Det AI-baserade värmestyrningssystemet styr byggnadernas uppvärmning i realtid och säkerställer samtidigt jämna inomhusförhållanden. Styrningen baseras bland annat på väderprognoser samt byggnadens och användarnas termodynamik. Även fjärrvärmeproduktionen drar nytta av den intelligenta styrningen, då en mer stabil och förutsägbar värmelast effektiviserar produktionen, minskar toppbehovet av kraftverk och minimerar behovet av reservkraft. Med hjälp av intelligent värmestyrning har Borgå stad lyckats minska fjärrvärmeförbrukningen i dessa fastigheter med i genomsnitt cirka 10 % per uppvärmningssäsong.
Maximalt utnyttjande av lågvärme
Borgå stad har infört en ny typ av fjärrvärmelösning i Keskuskoulu, en skola med 450 elever. Fastighetens uppvärmning använder nu huvudsakligen energin som finns i fjärrvärmens returvatten vid låg temperatur (40–50°C). Lösningen möjliggör både dubbelriktad användning av fjärrvärme och återvinning av spillvärme. Även energibolaget gynnas, då produktionseffektiviteten ökar när returvattnet till anläggningen är svalare. Lösningen ger dessutom energibolaget större flexibilitet genom att minska behovet av reservkraft, även under extremt kalla dagar. Energianvändningen på Keskuskoulu har minskat med i genomsnitt upp till 40 % per uppvärmningssäsong efter införandet av dubbelriktad fjärrvärme och intelligent värmestyrning.
Information tillgänglig för alla
Borgå stad ökar invånarnas medvetenhet om energiförbrukning genom att göra sin egen energiförbruknings- och produktionsdata synlig för alla. Energidata ska inspirera kommuninvånarna att använda energi på ett så hållbart sätt som möjligt i sitt vardagsliv och samtidigt skapa nya affärsmöjligheter för lokala företag. Data om energiförbrukning och -produktion kan följas via det öppna verktyget “Energia näkyväksi” (powerbi.com)
Tidtabell
Mer information
- Expert på hållbar utveckling, Sanna Päivärinta, Borgå stad, förnamn.efternamn@porvoo.fi, Tel. +358 40 676 1479