Hankkeen tavoitteena oli vähentää päästöjä lämmöntuotannossa uudella lämpövarastotekniikalla. Lämpövarastoa ladataan edullisella ja vähäpäästöisellä sähköllä ja lämpö varastoidaan varastomoduuliin. Akusta puretaan lämpöä kaukolämpöverkostoon tarpeen mukaan, mikä vähentää maakaasun ja polttoöljyn käyttöä kaukolämmön tuotannossa.
Lisähyötynä energiavarastoa voidaan käyttää myös sähköverkon taajuussäätöön, kysyntäjoustoon ja tasesähkömarkkinoilla. Energiavarasto lisää näin myös mahdollisuuksia lisätä uusiutuvan, vaihtelevan sähköntuotannon osuutta sähköverkossa.
Hankkeessa on asennettu innovatiivinen, uutta tekniikkaa käyttävä lämpöakku Selkäharjun alueen kaukolämpöverkkoon. Selkäharjun alueella on käytössä erillinen kaukolämpöverkko, jossa lämpö on tuotettu lämpölaitoksella maakaasulla.
Säästöjä ja päästövähennyksiä lämpövaraston avulla
Lämpöakun käyttöönoton odotetaan pienentävän Selkäharjun kaukolämpöverkon CO2-päästöjä 300–400 tonnia CO2-ekv/vuosi riippuen sähkön hinnasta. Lisäksi ratkaisun odotetaan alentavan lämmön tuotannon kustannuksia verrattuna aiempaan ratkaisuun. Myös huoltokustannusten odotetaan olevan alemmat kuin perinteisellä lämpökattilalla.
Aikataulu
Lämpövaraston teollisen mittakaavan pilotointi aloitettiin loppuvuonna 2019 Mustolan kaukolämpöverkossa. Lämpövarasto asennettiin Mustolan lämpölaitokselle kesällä 2020 ja sen toimintaa testattiin ja tutkittiin vuosina 2021–2022. Selkäharjun lämpöverkkoon laite siirrettiin parannustöiden yhteydessä Lappeenrannan Energian toiveesta vuonna 2023. Selkäharjun kaukolämpöverkossa laiteella vähennettiin ensimmäisen puolen vuoden aikana päästöjä 160 tCO2e.
Ajankohtaista
Lisätietoja
- ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen, Lappeenrannan kaupunki, puh. 0400 815 284, etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi
- ilmastokoordinaattori Petri Kero, Lappeenrannan kaupunki, puh. 040 6530 508, etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi